Goochelclub Mysterium
 
Kees Schoonenberg
Naam: Kees Schoonenberg
Geboren:29 oktober 1928
Overleden:5 januari 2013
Bibliografie: Diverse publicaties in goochelvakbladen: Hocus, Informagie en Magic (USA)
Onderscheidingen: Wereldkampioenschap FISM  -   Luik 1961
2e Prijs Micro magie

Nederlands kampioenschap: 
1e prijs Salonmagie  -   1962
3e prijs Algemeen 1963
2e prijs Carto 1967
2e prijs Micro 1967
3e prijs Algemeen 1968
 1e prijs Komisch 1977
3e prijs Salonmagie 1980
1e prijs Salonmagie 1990
2e prijs Goochelen voor kinderen 1992
2e pr Salonmagie 1992
Nederlands Kampioen (Grand Prix) 1996
1e prijs Salonmagie 1996
1e prijs Komisch 1996
Kees
Schoonenberg
 

Kees werd geboren op 29 oktober 1928 te Rotterdam, een kind van de crisis en volwassen geworden in de oorlog. Zijn vader was coupeur en Kees kon tot op hoge leeftijd in detail uitleggen hoe je een jas moest “keren”. De jas werd letterlijk binnenste buiten gedraaid, waarna de onversleten binnenkant de jas er weer als nieuw uit deed zien. In de huidige consumptiemaatschappij met confectietextiel is deze techniek inmiddels al lang verloren gegaan.

Kees’ ouders waren cultuurminnende mensen en speelden zelf actief toneel. Toen Kees zelf oud genoeg was is hij zelf ook tot deze toneelgroep toegetreden. In de woorden van zijn zus Gerrie: “op vijfjarige leeftijd werd hij het toneel opgeschopt”. De ervaring die hij aldus op de planken opdeed bleek van grote waarde tijdens zijn latere goocheloptredens.

Kees had drie grote passies: oude jazz, het verzamelen van (vooral Florentijns) glas en goochelen.

Ook al bracht zijn werk hem naar Hilversum, Kees is zijn leven lang een Rotterdammer in hart en nieren gebleven. Een overwinning van Feyenoord op Ajax maakte iedere keer zijn dag. Boymans van Beuningen werd trouw en regelmatig bezocht, mede vanwege de grote glascollectie. Veelal was daarvan slechts een klein deel tentoongesteld, maar Kees als kenner en liefhebber wist meestal toegang te krijgen tot de stukken in het archief.

Na de oorlog is Kees als verslaggever begonnen bij Het Vrije Volk in Rotterdam, een tijd waarin er veel behoefte was aan entertainment na de donkere oorlogsjaren. Henk van Gelder schreef daar enige tijd terug een boek over: Het schnabbelcircuit.  Toen er zich enkele jaren later een kans voordeed om over te stappen naar de radio, trad Kees in dienst van de Vara waar hij eerst redacteur van de Vara gids werd en later programma’s mee hielp produceren over muziek (uiteraard veel jazz met Aad Bos en Michiel de Ruyter) en kunst, maar ook programma’s voor kinderen. De laatsten veelal in nauwe samenwerking met Herman Broekhuizen die bij de Avro soortgelijk werk als Kees deed. Later zouden Kees en Herman gezamenlijk nog het opleidingscentrum voor de media managen voor zgn. sprekende journalistiek. Uit deze samenwerking zou een levenslange vriendschap ontstaan. Het overlijden van Herman Broekhuizen vorig jaar was voor Kees dan ook een klap die hij maar met moeite heeft verwerkt.

Op goochelgebied heeft Kees zijn sporen verdiend met twee nationale grandprix, de laatste in samenwerking met Minze Dijksma, een prijs tijdens FISM voor zijn beroemde en originele Smaller Magic act, zijn redactionele betrokkenheid bij Hocus en later als hoofdredacteur van Informagie gedurende vijf jaar, zijn cursiefjes in Informagie gedurende vele jaren. In 2001 ontving hij dan ook de Gouden NMU speld.

Met zijn passie voor het goochelen en zijn encyclopedische kennis heeft hij zich de afgelopen decennia weten te ontwikkelen tot een ware nestor binnen de Nederlandse goochelwereld. Veel voorbereiding en aandacht werd er door Kees besteed aan het parlando, waarbij hij iedere keer probeerde aan te haken bij de actualiteit. Voor vrijwel al zijn trucs maakte hij de benodigde props zelf, omdat hij daar zo zijn eigen ideeën over had en omdat hij niet taalde naar de props die dealers verkochten: die zagen er allemaal toch maar uit als goochelaarsattributen en dat wilde hij kost wat het kost juist vermijden. Zijn persoonlijke theorie op dit vlak heeft hij enige jaren geleden uitgewerkt tot een lezing die hij op een NMU congres heeft gehouden, een soort Doe-het-zelf college.

Zijn parlando werd verder doorspekt met humor en woordspelingen, want het geheel moest wel vermakelijk en onderhoudend blijven. Zoals Flip het samenvatte: “ironisch maar nooit sarcastisch. De volgende anekdote is daarvoor exemplarisch: een van de leden van Mysterium moest een keer de groeten aan Kees overbrengen van een bekende Nederlandse goochelaar. Hij werd teruggestuurd met de opdracht om het volgende door te geven: "De heer Schoonenberg is een grote fan van uw onnozele gemompel." De ontvanger vatte dat op als een groot compliment van iemand die je om zijn originaliteit wel moest bewonderen.

Met zijn donkere verdragende bas-stem kon hij zijn act met een plechtstatig aplomb over het voetlicht brengen en alleen al het contrast tussen het beeld van deze plechtstatige oude heer met zijn bombastische stijl en de vele onverwachte wendingen en verrassende effecten werkte direct al op de lachspieren. Van de lachsalvo’s kon hij met volle teugen genieten en het vooruitzicht daarop gaf hem iedere keer weer volop energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Kees was één van de oprichters van de Rotterdamse goochelclub 54 Schakels, is later nog lid geweest van Goochelvereniging Gooiland in Hilversum en daarna lid geworden van Mysterium in Amsterdam. Bij Mysterium heeft hij zelden een bijeenkomst gemist; de laatste twee keer omdat zijn gezondheid toen al snel terugliep. Op 5 januari jl. is hij in het verzorgingstehuis overleden, wat hem de geplande gang naar het hospice bespaard heeft.

Kees zal in de herinnering van Mysterium blijven voortleven als een uiterst origineel man met sterke eigen ideeën die hij met goede argumenten wist te onderbouwen en een coach die veel plezier beleefde aan het delen van zijn grote ervaring op het gebied van presenteren (Vara), schrijven (Het Vrije Volk) en eigen ideeën ontwikkelen, gestoeld op een leven lang ervaring opgedaan als goochelaar op de planken, door zelfstudie en door actief deel te nemen in goochelend Nederland.

Op 14 januari 2013 hebben we tijdens een uiterst waardige uitvaartplechtigheid onder de klanken van zijn geliefde Duke Ellington afscheid van Kees genomen. Gelukkig waren daar heel veel Nederlandse goochelaars bij aanwezig.

Mysterium mist niet alleen een uiterst trouw, origineel en loyaal lid, maar vooral een uniek mens.

Kees Schoonenberg